بسم الله الرحمن الرحیم
دوازدهم دی ماه همزمان با ارتحال ملکوتی عالم مجاهد و استاد فکر، حضرت علامه مصباح یزدی قدس الله نفسه «روز علوم انسانی اسلامی» نامیده شده است.
انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه های علمیه ضمن بزرگداشت یاد آن استاد اندیشمند و فرزانه آینده اندیش و با تقدیر از ابتکار نامگذاری این روز به چنین مناسبت، نکاتی را به مثابه سیاست کلی انجمن و چشم انداز برنامههای خود یادآور میشود.
۱. علوم انسانی بن مایه فرهنگ هر جامعه و بنیان ارزش های جامعه و افراد آن است. جهت گیری مبتنی بر مبانی ديني و فرهنگي در علوم انسانی همواره راهنمای روشنگر ارزشهای جامعه و زمینه ساز رشد و تعالي آن است. علوم انسانی ترجمان موضوع محور و مسأله مدار مبانی فکری و ارزشي است. بر همین اساس، غفلت از جایگاه علوم انسانی چیزی جز بی توجهی به فرهنگ و ارزش های جامعه حاضر و نسل های آینده آن به همراه نخواهد داشت.
۲. توجه به مبانی و باورهای دینی از یکسو و ملاحظات بومی و فرهنگی از سوی دیگر لازمه حرکت صحیح علوم انسانی در ایران اسلامی است. بر راهبران علوم انسانی است که با حفظ مبانی دینی و ارزش های بومی و معاضدت در جریان اسلامی سازی علوم انسانی جامعه را از منافع علوم راستین بهره مند ساخته و در برابر خطرات ناشی از اطلاعات غير علمي آسيبزا مصون دارند.
۳. به لطف الهی و به برکت انقلاب اسلامی، جان نثاری شهیدان بزرگوار، هدایت عالمانه معمار بزرگ انقلاب حضرت امام خمینی ره و راهبری اندیشمندانه رهبری معظم انقلاب و جان نثاری شهیدان بزرگوار در دهه های اخیر حرکتی قابل توجه در علوم انسانی اسلامی آغاز گشته و در این میان حوزه های علمیه و شخصیتی چون علامه مصباح یزدی ره به مثابه پیشگام و مبتکر این نهضت بزرگ نقشی تاثیرگذار ایفا کردهاند.
۴. در منظومه پر رمز و راز علوم انسانی اسلامی، انسانشناسي تربيتي، دانش تعلیم و تربیت، مسائل و فروعات عملیاتی آن، بر اساس اهمیت بنیادین، تاثیر نافذ و ماندگار، گستره مخاطبان و پیچیدگی مباحث و مسائل از اهمیتی ویژه برخوردار است. توجه به علوم تربیتی از نگاه اسلامی و ترسیم نظام تربیتی اسلامی امروزه از ضروری ترین اموری است که باید در توجه علمی و عملی نسبت به آن بیش از پیش اقدام کرد.
۵. انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه علمیه بر اساس ماموریتی که در همین مسیر بر خود فرض کرده، بر آن است تا با بهرهگیری از توان نهادهای علمی حوزوی و دانشگاهی و همیاری متخصصان متعهد و باورمند و با تکیه بر دانش گستردهای که در دهه های اخیر در دو مرکز علمی کشور، حوزه های علمیه و دانشگاه های متعهد، به دست آمده است، مرزهای دانش را با چشم انداز دینی و بومی به پیش برده و زمینه های نظری و تحقق عملی علوم تربیتی اسلامی را فراهم آورد.
۶. در پایان با بزرگداشت یاد استاد علامه مصباح یزدی ره و پاسداشت مجاهدت های عالمانه آن استاد فرزانه و دیگر رهروان این راه، برای همه تلاشگران عرصه علوم انسانی اسلامی بویژه اندیشمندان قلمرو علوم تربیتی از خدای متعال توفیق روز افزون مسألت داریم.
۱۲ دی ۱۴۰۱
انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزههاي علميه